E-rile sunt conservanti sau aditivi utilizati in produsele alimentare, cu scopul de a le mentine proaspete cat mai mult timp de-a lungul proceselor de manufacturare, depozitare, distributie si vanzare. Totusi, mentinerea prospetimii alimentelor nu le face si mai sanatoase. In general, utilizarea conservantilor inseamna o reducere a calitatii produselor si o crestere a riscului aparitiei unor micro-orgasime alimentare daunatoare sanatatii.
E-uri cu efecte nocive
* Conservantul E 102 (tartrazina), utilizat la frabricarea mustarului si a gemurilor: se recomanda o doza de maxim 7,5 miligrame, altfel efectul pe termen lung poate fi nociv.
* Amidonul modificat cu E 1404, E 1440 sau E 1420 (conservanti folositi la produse din carne) stimuleaza balonarea, procesele de putrefactie colonice si determina cresterea riscului de cancer de colon.
* Benzoatii E 210, E 211, E 212, acidul boric si sarurile lui, E 284-285, utilizati in prezervarea produselor lactate, sunt un adevarat pericol pentru ca reduc capacitatea de transport a oxigenului catre globulele rosii.
* Conservantii reduc consistent cantitatea de vitamine pe care o putem lua din alimente, afectand astfel sistemul imunitar. Indulcitoarele de sinteza, precum E 954, si colorantii, precum caramel E 150, fac din miere - pana acum extrem de benefica si bogata in vitaminele B, C si K - un produs alimentar daunator.
E-uri inofensive
Anumiti conservanti pot fi consumati in limita dozelor zilnice admise, in special colorantii. Unii sunt inofesivi, precum E 941 (azot, folosit in calitate de gaz natural), E 509 (clorura de calciu, utilizata ca agent de intarire) sau chiar lipsiti de orice fel de risc, cum este cazul lui E 170 (carbonat de calciu, folosit in calitate de colorant alb, natural).
Cele mai des intalnite tipuri de conservanti
* Benzoatii-E 210 (acid benzoic) sau E 211 (benzoat de sodiu): utilizati mai ales in prezervarea bauturilor, gemurilor, muraturilor, branzeturilor si margarinei.
* Nitritii-E 249 (nitrit de potasiu): utilizati mai ales in cazul carnurilor impachetate pentru a da culoarea roz.
* Sulfitii-E 221 (dioxid de sulf): utilizati in conservarea fructelor uscate si a vinurilor, in special a celor rosii, si a sucurilor de fructe.
* Sorbatii-E 202 (sorbat de potasiu) si E 203 (sorbat de calciu): utilizati in conservarea siropurilor si a produselor lactate.
* Antimicrobienii: previn aparitia mucegaiului sau a ciupercilor in produsele alimentare. Exemplu: E 249 este folosit pentru conservarea produselor din carne precum sunca; E 220 este utilizat in prezevarea berii.
* Antioxidantii: impiedica alimentele sa isi schimbe culoarea. Exemplu: E 304 in margarina.
* Conservantii de subtiere si stabilizare: dau o anumita consistenta mancarii, precum E 410 (guma de guar), care evita formarea cristalelor de gheata in inghetata.
* Emulgatorii: utilizati in fabricarea produselor care contin grasimi sau apa. Exemplu: E 479, utilizat in componenta uleiului de soia.
* Agentii: dau arome alimentelor, precum E 1520, folosit ca indulcitor artificial.
* Agentii de colorare: se folosesc in cazul alimentelor care isi pierd din culoare in timpul procesarilor. Exemplu: E 110 (galben portocaliu), E129 (rosu allura), E 133 (albastru briliant), E 142 (verde), E 151 (negru), E 154 (brun).
Este important sa intelegem ca nu tot ceea ce consideram sanatos este intr-adevar sanatos. Laptele, carnea, bauturile contin tot felul de aditivi, mai mult sau mai putin nocivi, care adunati pot provoca efecte nedorite. De aceea, trebuie sa analizezi tot timpul componenta alimentelor pe care le consumi si, daca nu poti sa eviti in totalitate E-urile, sa alegi variantele cu cel mai mic continut de aditivi.
Preluare
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]