- Daca se constata o lipsa a menstruatiei (amenoree) sau menstruatie foarte neregulata.
- Atunci cand secretia vaginala isi schimba culoarea (devine galbuie, maronie etc), consistenta, cantitatea sau mirosul, este momentul sa iei masuri si sa te duci la medic. Daca aceasta schimbare este insotita si de mancarimi sau iritatie, problema este cu atat mai grava.
- Daca sangerarea vaginala este anormala, daca in afara menstruatiei, intervin si alte sangerari este recomandat sa mergi la ginecologie.
- Cand doresti sa iti incepe viata sexuala este indicat sa ceri si sfatul unui medic ginecolog in ceea ce priveste metodele contraceptive potrivite varstei si cazului tau.
- Dupa inceperea activitatii sexuale este necesara o vizita la medicul ginecolog la cel mult 6 luni de la inceperea relatiilor sexuale, bineinteles nu este nici o problema daca decizi sa ii ceri sfatul si mai devreme.
- Un alt motiv care determina tinerele femei sa ajunga la ginecolog este dorinta de informare in privinta metodelor de contraceptie, precum si stabilirea acelora potrivite tinerei femei care solicita acest lucru. Stabilirea se face pe baza unor teste recomandate de doctor.
- Pentru controlul ginecologic de rutina de 2 ori pe an (cel putin 1 data pe an) , precum si efectuarea testului Papa-Nicolau (care este recomandat femeilor cu activitate sexuala de 2 ori pe an).
- Cand ramane insarcinata
- Insa din pacate, cel mai frecvent motiv pentru care tinerele si nu numai, ajung la medic de specialitate este atunci cand apar si problemele de sanatate in zona genitala.