• Termenul de„vitamină”a fost folosit pentru prima dată în anul 1912. Cuvântul provine din limba latină,înseamnă
„viaţă” și face referire la faptul că acești compuși sunt indispensabili pentru creșterea, dezvoltarea șibuna funcţionare a organismului.
• Necesarul zilnic de vitamine poate părea foarte mic, dar în absenţa lui apar carenţe vitaminice cu efecte devastatoare.
• Dar nici excesul de vitamine nu este bun. Din păcate, mulţi încearcă să devină mai sănătoși prin administrarea
de doze suplimentare de vitamine,despre care nu știu că pot fi periculoase.
• Sursa cea mai bună pentru obţinerea vitaminelor sunt alimentele naturale,pentru că ele conţin vitamine în cantităţile necesare organismului. Atenţie însă la pregătirea alimentelor, pentru că unele vitamine sunt distruse de temperaturile ridicate la care sunt expuse în timpul preparării alimentelor.
• Un anumit număr de vitamine, cum sunt vitaminele A, D, E și K, sunt liposolubile (solubile numai în grăsime),
ceea ce înseamnă că nu pot fi eliminate din organism atunci când sunt în exces, ci sunt depozitate la nivelul ţesutului adipos (grăsimea din corp).
• În cantităţi excesive, vitaminele liposolubile pot determina efecte adverse,cum ar fi dureri de cap, uscarea pielii,
pierdere a părului.
• Alte vitamine, cum sunt cele din complexul B și vitamina C, sunt hidrosolubile,adică solubile în apă. În mod obișnuit, excesul este eliminat prin urină.
• Deși mult timp, aceste vitamine au fost considerate lipsite de orice risc, indiferent de doza folosită, astăzi se știe
că și excesul de vitamină B are efecte adverse – agitaţie și tulburări la nivelul sistemului nervos.