1. Pilula provoaca cancer de san.
Fals! Folosirea pilulelor nu produce cancer de san. Mai mult, folosirea pilulei nu creste riscul aparitiei cancerului ci, dimpotriva, scade riscul aparitiei cancerului de endometru (mucoasa care captuseste cavitatea uterului) si a celui de ovar.
Legatura dintre folosirea pilulelor si a cancerulului de san a fost studiata de multa vreme, in toata lumea. Frecventa mai mare a vizitelor la medic in cazul femeilor care iau pilule creste sansele de a depista in stadii precoce atat un cancer de san cat si unul de col uterin.
Aproape 100 milioane de femei din lumea intreaga iau pilule, iar consumul de pilule dateaza de mai bine de 30 de ani. Viata acestor femei s-a imbunatatit considerabil pentru ca, asa cum marturisesc ele, datorita pilulelor, te simti mult mai relaxata, iti poti controla aproape 100% viata ta sexuala si nu mai esti, luna de luna, ingrijorata ca ai fi putut ramane insarcinata.
2. Ma voi ingrasa in timp ce iau pilule.
Fals! Acesta este un mit foarte frecvent, dar pilulele contraceptive nu ingrasa! Majoritatea femeilor care le folosesc nu iau in greutate. Studiile arata ca numarul femeilor care se ingrasa in timpul tratamentului este relativ asemanator cu numarul celor care slabesc in timp ce iau pilule.
E drept ca unele femei pot lua usor in greutate in primele luni, dar kilogramele in plus, de care este acuzata pe nedrept pilula, sunt cauzate in mare parte de retinerea apei in organism. Te poti simti umflata, dar, cu siguranta, dintre variantele de pilule disponibile in acest moment, toate cu doze foarte mici de hormoni, poti sa gasesti, cu ajutorul medicului, una care sa nu produca aceasta senzatie temporara.
S-ar putea, de asemenea, sa descoperi ca ti-a crescut pofta de mancare in primele trei luni de administrare a pilulei. Dar vestea buna este ca toate aceste efecte secundare sunt temporare.
3. Alegerea unei metode contraceptive se poate face la indemnul unei prietene sau al partenerului.
Fals! Este foarte important pentru tine sa gasesti un medic cu care sa stai de vorba deschis despre aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi sa folosesti o anumita metoda contraceptiva.
Cauta, asadar, un medic care are experienta in domeniul planificarii familiale, are timpul necesar pentru a sta de vorba cu tine, te intelege si reuseste sa iti castige increderea. Indiferent de sfaturile primite, numai tu singura poti decide care este metoda care se potriveste cel mai bine stilului tau de viata si vietii tale de cuplu.
Daca ai incredere in metoda aleasa, in cazul in care apar efecte secundare, le poti accepta cu mult mai multa usurinta. Iar aceste detalii le stii doar tu.
4. Pilulele pot induce malformatii copiilor pe care ii voi avea.
Fals! Pilula nu influenteaza sanatatea copiilor care vor fi nascuti in viitor si nici nu produce malformatii. Nici chiar in situatia foarte rara in care femeia poate ramane insarcinata in timp ce ia pilule.
Pilula reprezinta unul dintre cele mai cercetate si prescrise medicamente din lume - asadar, riscurile pe care le reprezinta au fost indelung studiate. Printre ele nu sunt inscrise defectele genetice.
Anomalii ale fatului au existat dintotdeauna, cu mult timp inainte de inventarea pilulelor contraceptive.
Defectele la nastere sunt determinate de cele mai multe ori de factori genetici (sindromul Down) sau factori de mediu (medicamente, expunere la substante chimice, reziduuri toxice, infectii). De altfel, nici o metoda contraceptiva nu duce la defecte la nastere.
5. Metoda calendarului este o metoda contraceptiva eficienta.
Fals! Metoda calendarului se bazeaza pe identificarea perioadelor fertile ale ciclului menstrual. Ea poate fi folosita doar de femeile care au cicluri foarte regulate.
Ovulatia poate fi insa influentata frecvent de diversi factori, ceea ce poate face ca ovulatia sa nu mai apara in momentul anticipat. In plus, spermatozoizii pot supravietui in interiorul corpului femeii pana la cinci zile, cu alte cuvinte, dupa ce au fost depusi in vagin, ei pot fertiliza un ovul timp de cinci zile.
Astfel, poti avea contact sexual inainte de zilele in care ovulezi si, cu toate acestea, sa ramai inca expusa riscului aparitiei unei sarcini.
Nu uita: chiar daca stii ca ciclul tau este regulat (tine intotdeauna 28 de zile), exista foarte multi factori care se pot "insinua" precum: varsta, stresul, anumite medicamente.