*Folosiţi cerealele ca hrană în fiecare zi. Trebuie să avem zilnic 2 varietăţi de cereale. Grâul este una - prin pâine, dar este necesară şi a doua, de exemplu orez, porumb, ovăz, etc. Pâinea să fie neagră, integrală sau graham.
*Folosiţi zilnic legume şi zarzavaturi - 3-5 porţii pe zi .Cel puţin o porţie din acestea să fie bogată în vitamina C, 2-3 porţii să fie legume cu frunze verzi sau legume galbene, bogate în beta-caroten.
*Folosiţi zilnic o salată proaspătă. Aceasta aduce vitamine şi minerale, e săracă în calorii şi bogată în fibre. Este deosebit de benefic pentru organism să se mănânce salata (sau o parte din ea) înaintea primului fel de mâncare datorită alcalinităţii pe care o produce şi o menţine în organism, dacă este consumată în acest moment, chiar dacă după aceea se consumă alimente mai acide. (Se cunoaşte faptul că aciditatea favorizează apariţia bolilor; cu excepţia legumelor, majoritatea alimentelor sunt acide).
*Folosiţi alimente cu efect benefic complementar (de ex. fierul dintr-o reţetă pe bază de linte sau soia se asimilează mai bine de către corp, dacă la aceeaşi masă se consumă o salată bogată în vitamina C).
*Folosiţi fructe din belşug, cel puţin două proaspete pe zi, restul pot fi din compot, gem sau fructe uscate.
*Folosiţi leguminoase de 5 ori pe săptămână cel puţin (ideal este a le folosi zilnic, la una din mese) pentru aportul lor de proteine (soia, fasole, mazăre, linte, năut, bob).
*Aveţi în vedere efectul anotimpului - supa este de preferat când afară este frig, iar pepenele verde când afară este cald.
*Acordaţi atenţia necesară mesei de dimineaţă. Toţi membrii familiei vor avea mai mult randament în munca, dacă vor mânca bine dimineaţa. Pentru a beneficia de aceasta, trebuie să o pregătiţi cu o seară înainte.
*Gătiţi puţin şi de calitate (pentru 1-2 zile).
*Limitaţi deserturile dulci (cu glucide din categoria celor simple) la 2-3 pe săptămână. In rest, folosiţi fructe.