Cand suferi de boala numita ''shopping'' nu mergi in magazine pentru a achizitiona lucruri necesare, ba din contra te atrag lucrurile inutile, fara valoare...Ai mereu un bun motiv pentru a explica de ce ai nevoie de a mia pereche de pantofi sau de a nu stiu cata bluzita inflorata...Cu toate ca mai tarziu, acasa, iti vei spune ca pantoful stang te strange si nu-l poti purta iar culoarea bluzei nu ti se potriveste cu nici o alta tinuta!
Sindromul numit '' shopping'' reprezinta o problema psihologica si comportamentala caracterizata prin tendinta de a manifesta adevarate ''crize de cumparaturi''. Persoana care sufera de aceasta boala, este convinsa ca atunci cand cumpara un lucru realizeaza o mare afacere si acel lucru este indispensabil pentru ea.
La inceput persoanele care sufera de acest sindrom cumpara din placere, dar mai tarziu ''shoppingul'' devine o obsesie si se simte nevoia cumpararii de obiecte chiar si in lispa banilor.
Pentru a intelege cand dorinta de ''shopping'' se transforma in patologie sunt semnale la care trebuie sa fim atenti:
1) Banii cheltuiti depasesc excesiv bugetul nostru alocat cumparaturilor
2) Cumparaturile se repeta in cursul unei saptamani
3) Deseori obiectul cumparat nu ne mai intereseaza imediat dupa achizitionare( ceea ce simtim ca conteaza este doar nevoia de a avea ceva nou)
4) Lipsa cumparaturilor nasc in noi crize de angoasa si frustrare
5) Devotamentul pentru ''shopping'' este un sentiment nou in prezent fata de trecut
Cumparaturile facute intr-o maniera impusa au un scop important: alungarea nelinistii, regasirea propriei sigurante sau cresterea stimei. Comportamenul din trecut reprezinta capcana cea mai importanta: primele episoade ale pierderei controlului in ceea ce priveste shoppingul devine un model pentru noul comportament incontrolabil, hranind aceleasi carectaristici care au generat problema si exact asa cum se intampla cu jocurile de noroc se reuseste foarte greu renuntarea.
Persoanele cele mai expuse acestei boli sunt cele care deobicei se simt singure, care nu au incredere in propria persoana, persoane nesatisfacute, narcisiste,persoanele care trec prinntr-o perioada de suferinta, depresie.....Chiar si persoanele care sunt mereu in cautarea de ceva original, ciudat, care traiesc o satisfactie speciala atunci cand isi innoiesc garderoba...
Cum sa te opresti la timp?
Tine un bilant: psihologii sfatuiesc sa se faca un registru zilnic unde sa se noteze fiecare lucru cumparat, pretul, sentimentele traite in momentul cumpararii ( euforie, depresie, singuratate, melancolie) si consecintele la nivel psihologic ( senzatie de vina, de placere, de rusine)
Indeparteaza-te de ispita: fa in asa fel incat sa te indepartezi de toate locurile care te atrag spre cumparaturi, magazine , super marketuri, etc...Sau atunci cand intri intr-un magazin asigurate ca nu ai la tine cartea de credit sau bani prea multi. Poti face o lista cu lucrurile necesare si tine la tine doar banii necesari.