Ivan cel Groaznic
Notiunea de demnitate umana nu exista atunci cand e vorba de angajati. Nu li se adreseaza decat pe numele de familie: "Popescu, la mine in birou, urgent!", sau, in functie de nivelul de educatie, cu "ba", sau "ma". Fraze ca "Nimeni nu-mi discuta mie ordinele", sau "Te zbor din serviciu de nu te vezi!" sunt frecvent pe buzele sale. Pardon, ale Excelentei-Sale. In schimb, cuvinte ca "va rog", "esti amabil sa…", "multumesc", ii lipsesc cu desavarsire din vocabular. Are impresia ca salariul este suficient pentru a rasplati eforturile unui angajat si ca ar fi prea mult daca ar primi si respect. Nu trebuie sa le dea angajatilor prea mult nas, ca li se urca la cap si nu-si mai fac treaba, nu? Probabil intr-o viata anterioara a fost administrator pe o plantatie de bumbac, altfel nu se explica un asemenea comportament.
Prietenul poporului
"Daca aveti vreo problema, puteti veni la mine ca la un tata, ca eu va inteleg!" Afirma sus si tare ca si-ar da si camasa de pe el pentru "baietii lui". De fapt, e un alt fel de manifestare a condescendentei: isi imagineaza ca subalternii lui sunt atat de patrunsi de sentimentul insignifiantei lor sociale incat nu-si vor mai incapea in piele de bucurie daca "Dom’sef" le face onoarea sa iasa cu ei la o bere. In schimb, daca i se cere o marire de salariu, da din cap cu tristete: "Nu e posibilitati…" Astfel de sefi aduna in jurul lor grupuri de lingusitori care le preamaresc natura altruista. Daca cineva se arata mai retinut, e declarat imediat persona non-grata.
Olimpianul
E alta specie decat noi, restul muritorilor. E politicos cu toata lumea, dar nu din consideratie reala, ci pentru ca asa ii dicteaza educatia sa aristocratica. In fond, adevaratii lorzi le vorbeau si valetilor cu "dumneavoastra", dar asta nu-i impiedica sa le mai dea cate-o cravasa pe spinare cand nu erau multumiti. Daca un subaltern are vreo realizare profesionala notabila, e privit ca un accident natural, ca un caine care canta la pian, dar care ramane tot o specie inferioara. Cu un astfel de sef nu se poate comunica in mod real, pentru ca s-ar simti degradat.
Fratele cel Mare
E pretutindeni si nicaieri. Cu ceva se ocupa el, ceva important si care priveste binele tuturor. Mai multe intrebari nu trebuie sa punem. E plecat in delegatie, e intr-o sedinta, e in teren. E oriunde, numai acolo unde ai nevoie de el, nu. Traieste dupa dictonul: "Daca vrei ca oamenii sa te lase in pace, prefa-te ca esti foarte ocupat."
Machiavelli
Trebuie sa stie tot ce misca subalternii sai, iar pentru a primi informatiile de care are nevoie, nu se sfieste sa incurajeze turnatoria. E prieten cu fiecare in parte, dar nu are incredere in nimeni. Placerea lui cea mai mare este sa manipuleze oamenii si se pricepe foarte bine s-o faca. E amabil si comunicativ, dar nu poti sti niciodata ce intentii are. Acesti oameni pot fi manageri foarte eficienti, dar, daca nu cultiva loialitatea intre angajati, realizarile lor devin foarte fragile.