Intensitatea arderilor specifice fiecărui organism în parte şi felul în care ne alimentăm, precum şi ceea ce mâncăm determină greutatea corporală.
Astăzi, există sute de metode de slăbire, însă majoritatea sunt deficitare. In principal, acestea se axează pe :
- folosirea de medicamente, produse chimice, a căror ingestie măreşte eliminarea de apă; când se opreşte folosirea produsului respectiv, apa se acumulează extrem de repede la loc. Această metodă este periculoasă prin dereglarea de metabolism pe care o produce.
- dieta slab calorică - prin care corpul este slăbit, vlăguit pe seama distrugerii proteinelor sau a altor nutrienţi.
Scăderea rapidă în greutate nu este recomandată, uneori poate fi fatală.
Metode eficiente şi inofensive de slăbire şi menţinere a greutăţii corporale în limite normale:
- Dietă cu aport normal de proteine (aprox. 50g/zi), cu aport scăzut de grăsimi, în special din cele animale; cu aport normal de glucide.
- Exerciţiu fizic în fiecare zi (40 minute).
- A mesteca bine alimentele, a se bea multă apă între mese.
- Masa de dimineaţă consistentă.
- Prânz moderat.
- Cina uşoară şi luată astfel:
*cu 4 ore înainte de culcare pentru persoanele cu greutate corporală normală
*cu 5 ore înainte de culcare pentru cei cu 2-3 kg în plus
*cu 6 ore înainte de culcare pentru cei cu 5 kg în plus
*ultima masă a zilei la ora 14 pentru cei ce au mai mult de 10 kg în plus (până la culcare se va bea numai apă).
Regula aceasta (ultima) este foarte importantă, cu efecte sigure şi se bazează pe raţionamentul că dimineaţa arderile din corp sunt foarte intense (deci nu asimilăm), iar cu cât ne apropiem de noapte, arderile sunt tot mai slabe şi asimilăm tot mai mult. Ce este de făcut practic?
Pentru că, de regulă, oamenii mănâncă cel mai mult seara, târziu, după ce vin de la serviciu, înfometaţi, aproape fără să fi mâncat nimic în cursul zilei, iar uneori nu servesc nici măcar masa de dimineaţă când pleacă de acasă, singura soluţie (cere doar 3 zile grele de voinţă!) este de a muta masa copioasă de seara, care este pentru ei masa principală a zilei, a doua zi dimineaţa! După câteva zile, totul intră în rutină şi devine foarte simplu. Instinctul de a mânca ceva în timpul serii trebuie neapărat ţinut sub control şi aceasta se face prin ingerarea de apă, câte o înghiţitură de fiecare dată când se simte senzaţia de foame. Este nevoie, desigur, de voinţă, însă efectele sunt sigure. Există persoane care au slăbit în acest fel 10 kg în 3 luni şi apoi, urmând acest stil de viaţă, s-au menţinut sau au dat jos în continuare kilogramele în plus!
In calcularea greutăţii normale a corpului trebuie lăsată o marjă de ± 3 kg, deoarece sunt unele persoane cu un sistem osos mai dezvoltat şi este normal ca oasele să cântărească mai mult decât masa musculară.
O metodă foarte la îndemână de a aprecia dacă sunteţi supraponderal este următoarea: măsuraţi-vă talia, cu stomacul relaxat, şi de asemenea circumferinţa şoldurilor. Dacă raportul obţinut (talie : şold) este mai mare de 0,85 la femei şi 0,95 la bărbaţi, sunteţi o persoană supraponderală. Cu cât? Cu cât valoarea este mai mare peste aceste cifre.